Dit is London (1)

 Leven en Dood in de Wereldstad London 

Van Oost Europa tot London East End: berichten van een ‘ conflict reporter’

 London Ben Judah

Review van Ben Judah, This is London. Life. and Death in the World City, London: Picador 2016

Conflict Reporter

In November 2013 verscheen in Standpoint Magazine  een geruchtmakend artikel over het dagelijkse leven van de honderdduizenden migranten in Engeland, in het bijzonder in London. In ‘ From Eastern Europe to the East of London: What is Life really like in Britain for our Immigrants’  liet onderzoeksjournalist Ben Judah zien hoe op een afstand van slechts een paar kilometers van de ‘droomstad van tweehonderd nieuwe wolkenkrabbers’ , een ander London aan het ontstaan is dat qua  leefomstandigheden in niets onderdoet voor  die in de beruchte Parijse banlieues. De feiten en vooral cijfers over de explosief groeiende, sociale ongelijkheid in de grote steden, over de schrikbarende huisvesting en armoede in de migranten getto’s waren uiteraard bekend. Nieuw was dat Ben Judah in zijn artikel het Engels publiek ongegeneerd confronteerde met zijn persoonlijke ervaringen met de rauwe wereld achter de statistische feiten. Met schokkende onthullingen over de woon- en werkomstandigheden van mensen in de gigantische Oost Europese stad die er in  London aan het ontstaan is, over hoe Russen, Roemenen, Polen en Albanezen daar met elkaar omgaan en hoe die in taal, gedrag en gewoonten totaal verschillen van de fictieve blanke Eastenders die in werkelijkheid allang vertrokken zijn  en wier rijtjeshuizen geruisloos getransformeerd worden tot overbevolkte huurwoningen en slaaphuizen.

London East Enders 2.jpg

Het artikel van Ben Judah, waarvan een verkorte versie kort daarop ook in de Independent verscheen (ga naar: http://www.independent.co.uk/news/uk/this-britain/from-eastern-europe-to-the-east-end-what-is-life-really-like-in-britain-for-our-immigrant-neighbours-8940482.html),  was het eerste signaal van een veel groter journalistiek onderzoeksproject dat uiteindelijk geleid heeft tot het zojuist gepubliceerde, vuistdikke This is London: Life and Death in the World City London(2016).  Anders dan de titel wellicht zou doen vermoeden, is dit boek geen Jane Jacobs-achtige elegie over leven en dood van de Britse stad, ook geen stadssociologisch betoog of essay over integratie en segregatie in London, maar een ogenschijnlijk willekeurige bundeling van vijfentwintig reportages over het huidige London als patchwork van zowel getto’s van armoede als gated communities voor de superrijken. Journalistiek gezien, lijkt  het boek  nog het meest op een serie afleveringen van een op locatie opgenomen tv documentaire. Een bloemlezing van onpoëtisch gemonteerde reportages over migranten en hun levensloop, hun lot en omgeving aan de hand van duizenden notities, waarnemingen en vooral interviews. Ben Judah moet er in het najaar van 2013 aan begonnen zijn, in opdracht van Standpoint Magazine waarvoor hij sedert 2008 bijna maandelijks een serie oorlogsdagboeken schreef over o.a. de oorlog in de Kaukasus en de revoluties, annexaties en militaire coupes in voormalige Sovjetrepublieken als Kyrgyztan en Tsjetsjenië (2008). Indringende ooggetuigenverslagen over racisme, discriminatie en antisemitisme in het Rusland van Vladimir Putin, over de herinnering aan de Gulag in Siberië, maar ook  van de destructie van de oeroude (Moslim) stad Kashgar door de Chinese overheid in het Wilde Westen van China. Met als hoogtepunt –althans voor mij – een live verslag uit april 2014 van de chaotische toestand in de Oekrainse hoofdstad Kiev vlak na de bloedige gebeurtenissen op het Onafhankelijkheidsplein.(Alle reportages te lezen op de website van Standpoint Magazine, ga naar: http://www.standpointmag.co.uk/writers/?showid=Ben%20Judah)

Russia Ben Judah

Judah liep op de Maidan niet rond als een onbevangen, naïeve journalist maar, net als de historicus Karl Schlögel een maand later, vooral als ‘ Rusland Versteher’, als een goed geïnformeerde kenner van de explosieve toestand waarin het Rusland van Putin zich bevond. In de voorafgaande vijf jaren had hij niet minder dan 30.000 km door Rusland gereisd om uit eigen hand te ervaren en te begrijpen wat er in Rusland op dat moment aan de hand was: ‘ I crossed Russia from the Baltic to the Pacific twice, interviewing hunderds of people in places where most Western journalists never go. (..) I tried to spend as much time as possible with ordinary Russians in unglamerous places, from the grease-bars in Kaliningrad to the roadside cafetarias of Mizhny Tagil and the minimarkets of Khabarovsk. It is their views and fears that I have done more to shape my analysis than any other. From criminals to conscripts and cadres, I have tried to interview people from every walk of life about their country. When I talk about Russia, or the regions, I am referring to these thousands of interviews as a whole’. Zo omschreef hij zijn werkwijze in de inleiding op het boek dat hij op basis van dit veldonderzoek schreef: Fragile Empire: een studie over het succes van Putin als politicus en over zijn falen om van Rusland een modern staat te maken. Een uitermate avontuurlijk reisverslag over het huidige Rusland dat, zoals een recensent in The Guardian opmerkte, bij vlagen doet denken aan Anton Tsjechov’s reis naar Sachalin. Een serie, onopgesmukte verhalen,opgetekend uit de mond van gewone, doorsnee Russen op ongewone locaties. Een werkwijze die Ben Judah ook heeft toegepast in zijn onderzoeksreportages van de migrantenmilieu’s van het London van vandaag.

Na de afronding van het onderzoek in Oost Europa en met name in Rusland, werd Ben Judah als buitenlands correspondent door de redactie van Standpoint Magazine, naar London teruggehaald om de presentie van Oost Europa in het hart van West Europa op te sporen. Om, met andere woorden,  in London de verborgen en onbekende wereld van vooral Oost-Europese migranten, gangsters, bankiers, koppelaars, huisjesmelkers en oligarchen, van binnen uit te infiltreren, te verkennen en in kaart te brengen. Die beslissing werkte in de praktijk als een ‘ harde return’ : na een lang verblijf in Midden- en Oost Europa was London veranderd in een ‘ vreemde stad’ , een ervaring die Ben Judah waarschijnlijk moet delen met de meer dan half miljoen Oost-Europeanen die hem de afgelopen decennia waren voorgegaan.

Ben Judah februar Buitenhof

In twee volgende blogs wil ik laten zien hoe Ben Judah via interviews met allochtone politiemensen, prostituees, bouwvakkers, daklozen en Arabische prinsessen, de lezer bekend maakt met het ‘ nieuwe’ London. En ook inzichtelijk maken wat deze reportages zo bijzonder maakt te midden van de zee van wetenschappelijke publicaties over de transformatie van London als megacity.

Ben Judah is de zoon van Tim Judah, gerenommeerd journalist en oorlogscorrespondent, vooral bekend door zijn levendige en informatieve bijdragen aan NYRB. Eind vorig jaar verscheen van zijn hand: In Wartime: Stories from Ukraine (zie uitvoerige recensie http://terraslavistica.nl/2016/02/tim-judah-in-wartime-stories-from-ukraine/).

Alle verdere informatie over de projecten, boeken en reportages van Ben Judah, zie het uitstekende artikel in Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Judah

Ben Judah’s visueel reisverslag van de toestand (mei 2015) in Oost Oekraine te raadplegen op: http://www.nybooks.com/daily/2015/04/23/ukraine-pictures-ceasefire/

informatieve recensie van BJ boek Fragile Empire in The Guardian: ga naar:http://www.theguardian.com/books/2013/jun/27/fragile-empire-russia-putin-review

Beeldende recensie van Fragile Empire te zien en te lezen op YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=77W2h6CFn_Y

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s